donderdag 2 januari 2014

Hoe hoor je een tafel te dekken?

Hoe hoor je een tafel te dekken?

Je hebt een diner, en je moet de tafel nog dekken. Dit wil je doen zoals het hoort, omdat dit extra bijdraagt aan het diner. Maar hoe hoort dit eigenlijk? Wat moet links, wat moet rechts, waar horen de glazen? En wat komt er eigenlijk nog meer bij kijken? Dit zal in dit artikel allemaal uitgelegd worden, zodat jij straks een tafel kan dekken, zoals het hoort!

Bij een diner komen meerdere gangen op tafel, en daarvoor dien je de tafel ook (voor een deel) al te dekken voor de start van het diner. Normaal gesproken zal er soep, voorgerecht, hoofdgerecht en desert geserveerd worden, maar in het geval van extra gangen zal voor elke gang nieuw bestek gebruikt moeten worden. Let hierbij wel op dat er maximaal 4 stuks bestek aan weerzijden van het bord mogen liggen. Indien er meer gangen bestek ingedekt moeten worden, gebeurt dit pas na het afhalen van de voorgaande gang.


Start van het dekken

Men begint een tafel te dekken met het voorbereiden van de tafel zelf. Een schoon tafelkleed is uiteraard een vereiste, waarbij een effen tafelkleed het netste is. Om te voorkomen dat het tafelkleed schuift tijdens de avond kan je een molton onder het tafelkleed leggen, om te voorkomen dat deze gaat schuiven. Na het tafelkleed plaats je de algemene delen op tafel, zoals kandelaar, peper en zoutstel, overige kaarsjes en/of een bloemstukje. Doe dit in het midden van de tafel, en indien er meerdere sets geplaatst worden, zorg dat deze hetzelfde geplaatst zijn. Voor dit onderdeel kunt u uw eigen inspiratie gebruiken, aangezien hier geen vaste regels voor zijn. Deze zijn er echter wel het dekken per gast.

Borden

Afhankelijk van een diner thuis of een diner in een restaurant, kunt u beslissen of u de borden al van te voren wilt plaatsen. In een restaurant gebeurt dit niet, maar voor een diner thuis kan dit een leuke toevoeging zijn. Plaats in dit geval het bord voor het hoofdgerecht en het soepbord op elkaar, in het midden voor de stoel. De afstand tussen de rand van de tafel en de rand van het bord hoort 1cm te zijn. Vlak voor het serveren van het gerecht kunt u vervolgens de borden van tafel halen en deze vervolgens uitserveren.

tafel dekken
Bijschrift toevoegen


Bestek

Waar mensen vaak het meeste moeite mee hebben, is het plaatsen van het bestek. Het bestek dient voor alle gangen (met een maximum van 4, zoals eerder gezegd) opgediend te worden. Hierbij leg je het bestek van buiten naar binnen volgens de volgorde van gangen. Helemaal aan de buitenkant begin je met de eerste gang, de soeplepel, en vervolgens werk je naar binnen. Hierbij hou je nog geen rekening met het desertbestek, dat volgt later. Bij messen leg je altijd de snijkant naar binnen. Het desert bestek leg je boven het bord. Dit bestek kan bestaan uit een lepel en/of vork en/of een mes. Hierbij leg je, vanuit het bord gezien, eerst het mes, dan de vork en dan de lepel. Een ezelsbruggetje hiervoor is Moet Veel Leren, waarbij de eerste letters (MVL) gelijk zijn aan de volgorde van Mes Vork Lepel. Bij het dekken van het desert bestek leg je het mes wijzend naar links, de vork naar rechts en de lepel wederom naar links.

Glazen

Ook de glazen zijn vaak een problematisch punt. Wat voor glazen zet je neer, en waar horen deze te staan? Gebruikelijk voor een diner zijn een waterglas, witte wijn glas en een rode wijn glas. Indien een gast geen wijn drinkt, kunnen de wijnglazen tijdens het diner afgehaald worden. Ook de glazen staan in volgorde van gebruik. Eerst wordt de witte wijn gedronken, en vervolgens de rode wijn. Het witte wijnglas staat daarom rechts van het rode wijnglas, zodat er van buiten naar binnen gepakt kan worden. Het waterglas, welke het hele diner gebruikt kan worden, staat helemaal aan de binnenkant.

Broodschotel

Bij een diner wordt er vaak een apart schoteltje voor brood ingedekt, een side-plate. Hierdoor hoeven gasten hun hoofdgerecht of voorgerecht bord nog niet te gebruiken. Bij dit bordje wordt ook een apart mes ingedekt, om dezelfde reden. Deze side-plate wordt links van het geheel geplaatst, wat direct naast het bestek kan indien hier geen servet ingedekt is. Anders kan deze boven het servet geplaatst worden. Het mes dat op de side-plate ligt wordt met de snijkant naar links geplaatst, zodat een rechtshandige hem direct goed pakt. 

1 opmerking:

  1. Goed artikel. Hierdoor kom ik een stuk beter voorbereid op mijn nieuwe stage. Daar zal ik waarschijnlijk veel mettafeldekken en dat soort dingen bezig zijn

    BeantwoordenVerwijderen