donderdag 19 december 2013

30 Lekkere Mixjes / Mixdrankjes

Mixjes, of mixdrankjes, zijn dranken die gemixt worden met frisdrank of sapjes. Waar cocktails ooit bedacht zijn om de, niet zo, sterke dranken toch drinkbaar te maken, zijn mixdrankjes eenvoudige versies van cocktails. Geen meerdere dranken bij elkaar, maar simpelweg 1 drank in combinatie met een frisdrank of een sapje om hem drinkbaar te maken.

Nu zijn er uiteraard ontzettend veel verschillende dranken, die je met alle verschillende soorten frisdranken en sapjes kan mengen, maar sommige zijn toch een stuk gebruikelijker dan anderen. In dit artikel zet ik de 30 meest bekende mixdrankjes op een rijtje zetten en toelichten. Voor veel gebruikelijke mixdrankjes zijn ook afkortingen bedacht, die in de volksmond vaak worden gebruikt om te bestellen. Een overzicht hiervan kan je in dit artikel over afkortingen van mixdrankjes vinden.

Amaretto Cola (light)

Een amaretto cola is het meest gebruikelijke mixdrankje voor een amaretto mix. Amaretto is een likeur met een zoete amadelsmaak, en zeer lekker in combinatie met bijvoorbeeld cola. Een amaretto cola wordt ook wel afgekort tot een Amco of een Amcoli.

Apfelkorn 7-up

Apfelkorn is een erg frisse appel likeur, welke niet al te sterk is. Door deze te mixen met het zoete 7up krijg je een zoete, frisse mixdrank, welke erg populair is bij vrouwen. In het buitenland is apfelkorn vaak niet verkrijgbaar, omdat dit een hollandse drank is.

Apfelkorn Spa

Wie erg houd van de appel smaak van apfelkorn, maar hem puur nog iets te sterk vind is bij de apfelkorn spa aan het goede adres. De apfelkorn wordt gemixt met spa rood, welke de drank slechts aanlengt en de smaak iets verzwakt.

Bacardi Cola (Light)

Een bacardi cola is een van de meest gedronken mixdrankjes. Gemixt met cola krijgt de bacardi een lekkere smaak, waar velen de hele avond mee kunnen doen. Vaak wordt deze geserveerd met een partje citroen of limoen, voor een frisse smaak en uitstraling. Afgekort wordt deze vaak de Baco of Bacoli genoemd.

Bacardi Lemon Cola (Light)

Een bacardi cola light is het broertje van de bacardi cola. Het enige verschil is dat deze met bacardi lemon is gemaakt, welke een lichte citroensmaak heeft. Om deze smaak te versterken wordt deze vaak geserveerd met een citroentje. Een bacardi lemon cola wordt ook wel afgekort tot een Baleco of een Balecoli.

Bacardi Razz 7-up

Bacardi razz is de zoetste variant in de bacardi familie, en daarom erg geliefd bij mensen die niet van sterke dranken houden, maar wel van een lekker mixje. Een bacardi razz 7-up is lekker, maar niet overdadig, zoet. Om hem een beetje frisheid mee te geven wordt deze vaak met een partje citroen of limoen geserveerd.

Bacardi Razz Fanta

Bacardi razz fanta, ook wel het raketje genaamd, is een van de populairste mixdrankjes onder vrouwen. De naam raketje komt van de smaak, welke heel erg lijkt op het raketijsje. Ook kan door het toevoegen van een flesje beetje bessen likeur het kleur effect van het raketijsje worden nagebootst, erg leuk dus!

Bessen 7-up

Bessenlikeur, vaak Coebergh, is een lekkere fruitige likeur die ook veel puur wordt gedronken. Voor hen die dit te sterk van smaak vinden, is het mixen van de bessen jenever met 7-up een erg goede optie. Bessen 7-up is een wat zoeter, erg lekker fruitig drankje.

Bessen Jus

Bessen Jus d'Orange is een erg fruitig drankje, aangezien de bessenlikeur, vaak Coebergh, een vrij fruitige smaak heeft. Voor hen die frisdrankmixjes erg zoet vinden, is dit een lekker alternatief.

Gin Tonic

Gin tonic is de meest voorkomende mixdrank met gin. Dit mixje is een wat bitterder mixje, maar erg lekker. Dit wordt vaker door een wat ouder publiek besteld, en is een typisch drankje voor mensen die wat willen uitstralen. Een gin tonic wordt vaak geserveerd met een partje limoen of citroen.

Gin 7-up

Wat ook erg lekker is, is om het bittere gin met het frisse, zoete karakter van 7-up te mengen. Dit geeft een erg lekker, doch behoorlijk sterk, mixdrankje. Lekker bij deze combinatie is om een partje limoen of citroen te serveren, om een vleugje frisheid aan dit drankje toe te voegen.

Malibu 7-up

Waar malibu een erg sterke kokos smaak heeft, is 7-up wat zoeter. Door deze elementen samen te voegen krijg je een zoete, erg lekkere mix. Deze mix wordt veel gedronken door vrouwen, die van lekkere zoete mixjes houden.

Malibu Cola (light)

Malibu is een cola likeur, die erg populair is bij vrouwen. De likeur is erg zoet, en gecombineerd met cola geeft dit een goede, erg lekkere mix. Kenmerkend voor de malibu cola is dat vele vrouwen zich met behulp van deze drank de hele avond kunnen voorzien, een onverzadigbare put. Malibu cola wordt ook wel afgekort als een Maco of een Macoli.

Malibu Jus

Malibu kan ook goed met Jus d'Orange gemixt worden, wat een wat steviger mixdrankje geeft. De zoete kokos smaak van de malibu gaat erg goed samen met het vruchtensap karakter van de jus, en levert een lekker mixdrankje op.

Passoa Jus

Passoa is een wat mildere drank, die erg populair is bij vrouwen. Gecombineerd met Jus d'Orange geeft dit een erg lekker, smaakvol mixdrankje dat niet al te sterk is. Door de passoa later dan de jus in het glas te gieten, kan je een mooi zonsondergang effect creëren.

Rode Vodka 7-up

Rode vodka is iets minder sterk dan witte vodka, en is ook wat zoeter. Voor mensen die houden van een lekkere sterke drank, is rode vodka een goede optie. Gemixt met 7-up geeft dit een lekker zoet mixdrankje.

Rode Vodka Red Bull

Rode voda red bull is het wat minder sterke broertje van een witte vodka red bull. In rode vodka zit een iets lager percentage, en heeft ook een wat zoetere smaak. Gecombineerd met red bull geeft dit een erg lekker, zoet mixdrankje.

Safari 7-up

Een safari 7-up is een erg zoet mixdrankje, veel besteld door vrouwen. Waar safari van zichzelf al een erg zoete drank is, versterkt de 7-up dit effect. Doordat het een zoete drank is, past hier een partje limoen of citroen goed bij.

Safari Cola (light)

Een safari cola is het wat minder zoete zusje in safari familie. Waar de safari zelf erg zoet is, wordt dit effect lichtelijk verzacht door de cola. Het blijft een van de zoetere cola mixdrankjes, maar voor mensen die van een mild mixje houden is dit een goede optie. Een safari cola wordt ook wel afgekort tot een Safco of een Safcoli.

Safari Spa

Een safari spa wordt gemaakt met spa rood, en lijkt erg op de safari 7-up. Waar de safari 7-up heel erg zoet is, heeft de spa rood in dit mixdrankje een wat neutraliserende eigenschap. Een erg lekker, redelijk zoet mixdrankje komt hier dus uit voort!

Spritse

Spritse is een drankje gebaseerd op wijn, voor mensen die een hele avond lang wijn drinken niet vol houden. Hiervoor wordt de droge witte wijn aangelengd met spa rood om hem wat zachter te maken, en waardoor de avond langer leuk, en lekker blijft!

Vodka 7-up

Een vodka 7-up is een wat zoeter mixdrankje, welke lekker wegdrinkt voor vodka liefhebbers. Door de vodka is dit mixdrankje sterk, maar in combinatie met de 7-up wel erg lekker. Dit mixdrankje wordt vaak met een een partje citroen of limoen geserveerd, voor een vleugje frisheid.

Vodka Cola (Light)

Een vodka cola is het meest gebruikelijke mixdrankje voor een vodka mixje. De cola heeft een sterke smaak, en de vodka valt iets meer naar de achtergrond. Dit drinkt lekker weg, en is mede daarom een liefhebber van vele. De vodka cola wordt ook wel afgerond tot een Voco of Vocoli.

Vodka Jus

Vodka jus is een erg lekker mix drankje en wat zoeter dan de vodka varianten met frisdrank. Door de vodka te mengen met Jus d'Orange is het een wat pittiger sapje geworden, wat veel mensen lekker vinden om te drinken.

Vodka Lime

Een vodka lime is iets meer een aangelengde likeur, dan daadwerkelijk een mixje. Omdat vodka zelf smaakloos is en voornamelijk naar sterke drank proeft, wordt deze aangelengd met lime juice, zodat hij zoeter wordt en lekker wordt. Vaak worden hierbij ook partjes limoen geserveerd.

Vodka Red Bull

Red bull is een erg zoete energie drank, welke de sterke drank vodka goed aan kan vullen om er een lekker drinkbaar geheel van te maken. Aangezien vodka geen smaak heeft van zichzelf kan het een smaakvolle mix partner goed gebruiken, waar red bull zich goed voor laat lenen.

Vodka Spa 

Een vodka spa wordt gemaakt met vodka en spa rood, en is een caloriearm mixdrankje. Dit mixdrankje wordt vaak met een partje citroen of limoen geserveerd, voor iets meer smaak aan het drankje. 

Vodka Tonic

Een vodka tonic is, net als de gin tonic, een wat eigenzinniger drankje, welke vaak door een wat ouder publiek wordt gedronken. Een vodka tonic wordt vaak met een partje citroen geserveerd. Afgekort wordt dit mixdrankje Voto genoemd.

Whiskey 7-up

Whiskey is een van de sterkere likeuren, en wordt vaak gedronken door zij die houden van een sterke borrel. Aangezien de whiskey een erg sterke smaak heeft, kan deze wat afgezwakt worden met 7-up, wat een iets zoetere variant geeft.

Whiskey Cola (light

Whiskey is een van de sterkere likeuren, en wordt vooral gedronken door zij die houden van een sterke borrel. De smaak is overheersend, en gemixt met cola geeft dit een smaakvolle, docht goed drinkbare mix. Een whiskey cola wordt vaak afgekort tot een Woco of een Wocoli.
Wil jij graag na deze lekkere drankjes je IQ weer wat op peil brengen? Kijk eens op Management & Accounting voor wat interessante artikelen!

5 opmerkingen:

  1. Whisky Wicky, ik herhaal mijn verdere verhaal niet voor de kwaaltjes van deze site.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je schrijft dat Apfelkorn een Hollandse dank is. Dit is geheel niet correct. Apfelkorn is een Duits product anders mag het niet eens zo heten.
    check: www.horecainfo.eu/apfelkorn.php

    BeantwoordenVerwijderen