dinsdag 1 november 2011

Basic bar flair technieken

Flair bartending wordt ook wel extreme bartending genoemd, of flairtending. Het woord flair is afgeleid van het feit dat er moeilijke trucs gebruikt worden om de gasten te entertainen tijdens het mixen van een cocktail. Deze flair kan inhouden dat de flessen en shakers gejongleerd worden, met elkaar opgevangen, aangestoken worden of dat er gebruik wordt gemaakt van enige magie.

Flair bartending is een manier van bartending dat mensen een unieke ervaring in een bar geeft. Ook kan de kwaliteit van de cocktails zeer goed gewaarborgd worden ondanks dat er flair wordt toegepast. Steeds meer bartenders combineren de kennis achter het mixen van cocktails met de working flair.

Het beeld dat mensen vaak hebben bij flair bartending is de vorm van flair bartending die gebruikt wordt in wedstrijden. Dit zijn ook de filmpjes die in het oog springen op internet, en gespreksstof doen opwaaien. Echter wordt er in barren veel meer gebruik gemaakt van working flair, waarbij de risico's lager zijn en het ook zeer zeker effectief moet zijn wat de bartender doet.

Ook hoeft er niet altijd met flessen gejongleerd te worden om de klanten te entertainen met wat flair, en ik zal een aantal trucs uit leggen die zeer simpel onder de knie te krijgen zijn, en zeker gewaardeerd zullen worden door de klant!



Red Bull trick
Een zeer makkelijke, maar erg leuke truc om je klanten mee te entertainen is de red bull trick. Hierbij laat je een blikje red bull aan je hand plakken, om hem vervolgens om te kunnen draaien zonder dat hij valt, en zelfs uit te schenken. Om deze truc te doen, maak je eerst je hand een beetje vochtig, met bijvoorbeeld een ijsklontje, waarna je het blikje red bull op de palm van je hand zet. Druk hem stevig op je hand, en draai hem vervolgens naar het midden van je hand terwijl je je hand zo veel mogelijk strekt. Je zal het blikje zich vast voelen zuigen, en het is nu mogelijk om hem om te draaien, te openen, en uit te schenken terwijl hij aan jou hand blijft kleven. Zie onderstaande filmpje hoe dit precies uit te voeren!



De Jägerbom
De Jägerbom is drankje dat bestaat uit Jägermeister en red bull, en regelmatig besteld zal worden aan jou bar. Dit is de ideale gelegenheid om er een leuke show van te maken voor jou klanten, waarbij hoe groter de hoeveelheid Jägerbombs is, hoe leuker het effect zal zijn. Voor elke Jägerbomb zet je een glas neer, welke je vult met red bull tot de hoogte van een shotglaasje. Voor de rij met glazen red bull zet je eenzelfde glas, maar dan omgedraait. Het inschenken van de eerste glazen met red bull kan je bijvoorbeeld doen met de hierboven uitgelegde red bull trick. Zet vervolgens op de rand van elke 2 glazen, te beginnen bij het omgekeerde glas, een shotje glaasje met jägermeister. Als nu de eerste omgetikt wordt, zal er een domino effect optreden en zullen alle shotglaasjes in de red bull vallen. De red bull zal omhoog springen, alsof er een klein bombardement aan de gang is!



Speedopener
Een speedopener is een speciale opener die vaak gebruikt wordt achter de bar. De speedopener is snel te pakken, en zeer handelbaar en effectief te gebruiken. Door het oog waarmee je hem pakt en de lange vorm is hij ook zeer leuk te gebruiken als attribuut voor een beetje entertainment. Je kan hem om je vinger draaien, achtjes zwaaien en voorlangs en achterlangs openen. Ook zal het flesje er aan blijven hangen als je de opener op de dop zit, maar nog niet open trekt. Zodoende kan je het flesje ronddraaien rond je vinger, rond de klant, etc. Een aantal voorbeelden van trucs zijn in onderstaande filmpje te zien, maar probeer zelf te zoeken naar een leuke routine om de opener te gebruiken om je flesje te openen!



Pas echter op met de dop van het flesje af slaan, mocht je dit niet goed beheersen kan het gebeuren dat je de kop van de fles af slaat, of een deel van de drinkmond. Dit is gevaarlijk om te drinken, en kan je niet voorschotelen aan de klant.

Bar laten branden
Iets heel leuks, wat vaak grote ogen op doet zetten, is het in vuur zetten van de bar. Het lijkt spannend, eng en gevaarlijk maar het is eigenlijk heel erg simpel en onschuldig. Zorg alleen wel dat er geen mensen te dicht op te bar staan, of met hun haar in de buurt komen. Giet een likeur in een streep over de bar, het liefst zo uitgerekt mogelijk daar je zo een zo'n groot mogelijk effect krijgt. Steek dit aan beide zijkanten aan, en deze likeur (bijvoorbeeld sambuca, cointreaux etc). Dit zal vervolgens even branden, maar dit zal vrij laag blijven. Voor een leuk effect doe je wat kaneelpoeder in je hand wat je over deze vlammen uit strooit. Dit zal direct verbanden in de lucht, en een vuurwerk effect hebben!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten