Whiskey, of Whisky?
Whisky, de Schotse en Canadese benaming van deze drank, of Whiskey, de Ierse en Amerikaanse benaming. De schrijfwijze is dus slechts een verschillende perceptie van de benaming, maar in de whiskey zelf zit wel veel verschil.
Whiskey, Scotch en Bourbon. Ongeveer hetzelfde, of toch totaal anders? Iedereen kent whiskey, maar niet iedereen weet dat er verschillen tussen whiskey's zitten, en waarop dat gebaseerd is. Ook het verschil tussen whiskey, scotch en bourbon weten vele niet, terwijl men deze wel besteld of verkoopt. Handig om dus even goed te kijken wat whiskey nu dus eigenlijk is, en wat voor verschillende soorten er nu eigenlijk zijn!
Hoe wordt whiskey gemaakt?
Whiskey wordt in verschillende stappen gemaakt. Ten eerste is voor het productieproces van whiskey mout nodig, wat in feite onkiemde gerst is. Dit wordt mouten of malting genoemd. Vervolgens moet dit mout gedroogd worden, wat een zeer grote invloed heeft op de uiteindelijke smaak van de whiskey. Dit drogen kan gebeuren boven een vuur of met hete lucht. De rook of lucht die hierbij gebruikt wordt, gaat in de moutkorrels zitten en heeft een invloed op de smaak. Vervolgens worden de korrels fijngemalen en samengevoegd met water. In dit proces wordt het zetmeel dat in deze substantie zit

veranderen naar suikers, welke vervolgens gegist kunnen worden. Door dit gisten ontstaat de alcohol. De drank die op dit moment is ontstaan heet wort of wash genoemd. Op dit moment is het alcoholpercentage nog slechts 7 a 8 procent. Daarom is de laatste stap in het productieproces nodig: Het destilleren. Hierbij wordt de drank tot een temperatuur boven het kookpunt van alcohol gebracht, waardoor deze verdampt.